XTC

Waarneming veranderend | Stimulerend

Tijd van de roes (per dosis)

4 – 6

Uur (gemiddeld)
Afhankelijk van man of vrouw
en lichaamsgewicht

Kans op verslaving (bij gebruik)

50

in procenten
(gemiddeld) is afhankelijk per
persoon.

Kosten per dosis
(per consumptie)

€ 5 – € 10

afhankelijk van de gekozen
hoeveelheid nemen de kosten toe

XTC: wat moet je weten

De letters van XTC staan voor het Engelse ecstasy, dit betekend extase (verrukking/vervoering). De werkzame stof in XTC is MDMA (methyleendioxymethamfetamine). MDMA komt ook in poeder of in kristal voor. Wordt de MDMA in pil vorm gedrukt dan wordt het XTC genoemd. XTC werkt stimulerend en bewustzijn veranderend. Het wordt vooral gebruikt op feesten en is één van de meest gebruikte partydrugs van Nederland.

De dosis MDMA pillen varieert. De laatste jaren zijn er veel pillen op de markt met een hoog gehalte MDMA. Dit kan vervelende en gevaarlijke bijwerkingen geven. XTC is te koop in pillen, capsules en poeders. Pillen hebben verschillende kleuren en vaak een afbeelding. De poeder wordt dus MDMA genoemd.

Effecten

Na inname van de pil duurt het ongeveer een half uur tot een uur tot het middel begint te werken. Dit houd ongeveer 4 tot 6 uur aan. Je krijgt er een wakker en opgewekt gevoel van. Ook veranderd het je bewustzijn: muziek en kleuren worden anders waargenomen. Je hebt meer zin in contacten en intimiteit, vandaar de bijnaam ‘love drug’.  Daarnaast zijn er ook lichamelijke effecten te zien, je pupillen zullen groter worden en je hartslag en lichaamstemperatuur verhoogd. Je hebt een stijf gevoel in je kaken waardoor je je kaken gaat bewegen. Je hebt een verminderde eetlust maar een enorme droge mond en keel. Naast dit kun je ook nog misselijk worden, braken, hoofdpijn, duizeligheid en benauwdheid ervaren.

Risico’s

XTC kan heel verkeerd vallen bij sommige personen, je voelt je dan ziek, misselijk en duizelig. Daarnaast kun je je angstig voelen en kun je verward raken.

Ook is XTC een drug waarvan je de volgende ochtend heel somber kan raken. Je kunt dan in een flinke dip terecht komen waardoor sommige gebruikers weer gaan gebruiken om zichzelf op te peppen.

Psychische klachten en slaapprobleem zijn ook een risico van het innemen van XTC. Je kunt klachten krijgen zoals angsten, depressies en psychoses.

Oververhitting is ook een groot risico van XTC. Door het vele dansen en te weinig drinken kan uitdroging en oververhitting ontstaan.

Dit zijn risico’s die je op korte termijn kunt krijgen. De lange termijn risico’s volgen hieronder :

Schade aan lever en nieren, je kunt een leverontsteking oplopen en het acuut falen van de lever. XTC verhoogt ook de kans op hersenbeschadiging. Je geheugen, concentratie en stemming kunnen mogelijk worden aangetast. Ook kun je door het vele gebruik van XTC vatbaarder worden voor infecties en schade aan je gebit veroorzaken.

De wet

XTC staat op lijst 1 van de Opiumwet en wordt beschouwd als harddrug. Bezit, gebruik, productie en handel zijn dus strafbaar. En dus ook niet in het verkeer gebruikt worden. Het bezit van een kleine hoeveelheid XTC wordt in de praktijk niet met voorrang opgespoord en vervolgd. Bezoekers van dancefeesten lopen altijd de kans om gecontroleerd te worden op bijvoorbeeld bezit van XTC. Een gebruikershoeveelheid wordt dan in beslag genomen.

Prijs

Een XTC pil kost meestal tussen de 3 en 5 euro. Een gram MDMA-poeder kost ongeveer 20 euro.