KHAT

Waarneming veranderend | Stimulerend

Tijd van de roes (per dosis)

2

Uur (gemiddeld)
Afhankelijk van man of vrouw
en lichaamsgewicht

Kans op verslaving (bij gebruik)

5

in procenten
(gemiddeld) is afhankelijk per
persoon.

Kosten per dosis
(per consumptie)

€ 3,50

afhankelijk van de gekozen
hoeveelheid nemen de kosten toe

Khat: wat moet je weten

Qat of khat is een plantaardig product met een stimulerende werking. De vorm van qat lijkt op een laurierblad. De takjes met bladeren worden in bundeltjes verkocht. Het wordt sinds de dertiende eeuw in Jemen, Somalië, Ethiopië en Kenia gebruikt.

Gebruikers kauwen op de bladeren. Om effect te hebben moeten de bladeren vers zijn. De effecten liggen tussen die van cafeïne en amfetamine. Qat kan verslavend werken maar de kans hierop is niet groot.

Effecten

Het kauwen op khat geeft effect tussen cafeïne en amfetamine. Het middel stimuleert en werkt opwekkend. Gebruikers worden actief, moeheid en honger verdwijnen en ze praten makkelijker. De effecten treden na 60 minuten op en kunnen enkele uren aanhouden. Het meeste effect krijgt men als de bladeren binnen 48 uur worden genuttigd. Omdat khat alleen vers prettig werkt, wordt het hoofdzakelijk gebruikt in landen waar de struik groeit. Van de gedroogde bladeren kan wel thee worden gezet.

Het werkzame bestanddeel in qat is het alkaloïde cathinone dat vooral in jonge verse bladeren zit. De chemische structuur van deze stof vertoont overeenkomsten met amfetamine. Een bijwerking kan diarree zijn. Na afloop kan het positieve gevoel omslaan in een negatieve depressieve stemming. De volgende dag kan je je lusteloos voelen.

Risico’s

Gebruik kost veel tijd en kan een slechte sociale situatie in standhouden. Ook komen er ruzies voor met partners die klagen over het veelvuldige khat gebruik.

In de literatuur blijkt dat veelvuldig gebruik samengaat met werkloosheid, problematische relaties en financiële problemen. Samengaan wil niet zeggen dat qat deze problemen veroorzaakt, maar het kan wel zo zijn dat khat problemen in stand houdt.

Gezondheidsrisico’s

Het gebruik van khat veroorzaakt een verhoging van de bloeddruk, hartslag en ademhalingsfrequentie. De verhoging van de bloeddruk houdt aan tot 3 uur na het kauwen. Na langdurig gebruik kan er lichamelijke schade optreden zoals een hartinfarct, bronchitis, ontstekingen in het maagdarmstelsel, levercirrose en tumoren in de mond. Onduidelijk is echter hoe groot het risico op lichamelijke schade is en of het vaak voorkomt.

Khat in  Nederland

In Nederland wordt khat alleen gebruikt door mensen met een achtergrond uit de streken waar de plant van nature voorkomt (Jemen, Somalië, Ethiopië). De qat wordt per vliegtuig ingevlogen. Sinds 5 januari 2013 is de plant qat op lijst II van de Opiumwet geplaatst, waardoor het verboden is. De werkzame stoffen in qat waren al langer verboden.