Ritalin (Methylfenidaat)

Stimulerend

Tijd van de roes (per dosis)

3 – 6

Uur (gemiddeld)
Afhankelijk van man of vrouw
en lichaamsgewicht

Kans op verslaving (bij gebruik)

10

in procenten
(gemiddeld) is afhankelijk per
persoon.

Kosten per dosis
(per consumptie)

€ 5

afhankelijk van de gekozen
hoeveelheid nemen de kosten toe

Ritalin: wat moet je weten.

Ritalin is een merknaam van het medicijn methylfenidaat, dit is een stimulerend middel in tabletvorm dat wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren met ADHD. Het middel wordt soms door studenten / uitgaanders gebruikt om beter te kunnen studeren en om langer door te kunnen feesten.

ADHD is een gedragsstoornis die kan voorkomen bij kinderen en volwassenen. Het middel Ritalin zorgt ervoor dat kinderen rustiger en geconcentreerde worden.

De effecten van Ritalin.

De effecten van Ritalin bij ADHD zijn dat het medicijn methylfenidaat een stimulerende werking heeft op het centrale zenuwstelsel en het verhoogt het vermogen tot concentratie.

Bij mensen zonder ADHD is het effect weer anders, het helpt je te concentreren of om langer door te gaan maar hier komen een paar ongewenste effecten bij kijken zoals: hartkloppingen, slaapproblemen en een verminderde eetlust.

Bij overmatig gebruik kunnen de volgende symptomen optreden: angst, hallucinaties, psychoses, agressie en uitgesproken zenuwachtigheid.

Risico’s

Bij recreatief gebruik zijn de risico’s van Ritalin beperkt. Als iemand Ritalin gebruikt kan dit leiden tot slapeloosheid, nervositeit, onrust, angst en emotionele labiliteit. Wanneer men een teveel aan Ritalin gebruikt kan dit ergere klachten veroorzaken zoals: ernstige hart- vaataandoeningen, zware depressie en suïcidale neigingen.

Ritalin kan een verslavend middel zijn als je het als drug gebruikt. Je merkt dan dat je niet meer zonder kunt of onrustig wordt bij het idee geen Ritalin te kunnen gebruiken. Als het medicijn op doktersrecept wordt gebruikt is de kans op een Ritalin verslaving relatief klein.

De wet

Ritalin staat op lijst 1 van de Opiumwet, dit betekend dat het een harddrug is en dus illegaal. Je mag in bezit zijn van Ritalin met een doktersrecept of vanwege wetenschappelijke doeleinden. De verkoop van Ritalin is ook strafbaar.

Verkeer

ADHD medicatie kan een positief effect hebben op het rijgedrag. Daarom mag je met de meeste ADHD medicijnen gewoon autorijden. Zo ook met Ritalin.

Prijs

Buiten op straat word de Ritalin pil voor maar liefst 5 euro verkocht. De prijs zakt bij 30 stuks naar 4 euro. De prijs in de apotheek bedraagt €3,63.