ALCOHOL

Waarneming veranderend | Verdovend

Tijd van de roes (per glas)

1,5

Uur (gemiddeld)
Afhankelijk van man of vrouw
en lichaamsgewicht

Kans op verslaving (bij gebruik)

50

in procenten
(gemiddeld) is afhankelijk per
persoon.

Kosten per dosis
(per consumptie)

€ 2,50

afhankelijk van het gekozen
drankje nemen de kosten toe

Alcohol: wat moet je weten? Alcohol is het meest gebruikte middel in onze samenleving. Het is een verdovend middel. Alcohol ontstaat uit gisting. Bier bevat meestal rond de 5% alcohol, in wijn is het rond de 12% en in gedistilleerd (sterke drank) 35%. Alcohol heeft 1,5 uur nodig om een glas alcohol af te breken.

Effecten

Het effect van alcohol neemt toe naar mate je meer drinkt. Mensen die niet regelmatig drinken kunnen al bij minder glazen sterkere effecten verwachten.

  • 1-3 glazen (0 – 0,5 promille): ontspannen – ontremd – vrolijk
  • 3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): aangeschoten
  • 7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): zat – dronken
  • 15-20 glazen (3 tot 4 promille): laveloos
  • 20-25+ glazen (4 promille en hoger): bewusteloos/coma

Risico’s

Korte termijn risico’s van alcohol zijn onder andere: evenwicht verliezen, overgeven, misselijkheid, maagklachten, hoofdpijn, verminderde concentratie.

Op langere termijn kunnen er ernstige risico’s ontstaan: Depressie, angststoornis, psychose, neurologische stoornis, leverontstekingen, hart-alvleesklier en maagziekten, verhoogde bloeddruk, overgewicht, slokdarm- dikke darm- endeldarmkanker en borstkanker, beroerte.

Verslaving

Alcohol leidt vrij snel tot gewenning en lichamelijke en geestelijke verslaving.

Gewenning wil zeggen dat iemand steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect te voelen. Daarnaast is lichamelijke afhankelijkheid ontwenningsverschijnselen krijgen en afkickverschijnselen.

Geestelijke afhankelijkheid wil zeggen dat iemand het idee heeft niet meer zonder te kunnen en zich niet meer prettig voelt zonder.

Het gebruik van alcohol is nooit zonder risico’s. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet.

De wet

Op alle plaatsen waar alcohol getapt en geschonken wordt, moet men voldoen aan de daarvoor geldende wet- en regelgeving: de Alcoholwet

Aan jongeren onder de 18 mag geen alcohol verkocht worden. Ook zijn jongeren onder de 18 jaar strafbaar als ze alcohol bij zich hebben op openbare plekken.

Voor bestuurders die langer dan 5 jaar hun rijbewijs hebben is deelname aan het verkeer verboden vanaf een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille. Bestuurders die korter dan 5 jaar hun rijbewijs hebben (beginnende bestuurders) geldt een limiet van 0,2 promille.

Mannen bereiken dit percentage na het drinken van ongeveer een glas, vrouwen al bij minder dan een glas. Dit geldt ook voor bestuurders van een bromfiets, die jonger dan 24 jaar zijn.

Zwangerschap

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap heeft verschillende risico’s. Deze risico’s hangen af van de hoeveelheid die iemand drinkt. Of van wat er in het lichaam van het kind ontwikkeld wordt op het moment dat deze persoon drinkt.

De belangrijkste risico’s zijn:

  • Schade aan hersenen of andere organen van de baby
  • Een te vroeg geboren baby
  • Een te lichte baby (laag geboortegewicht)
  • Kans dat de baby het Foetal Alcohol Spectrum Disorder(FASD) krijgt.