Speed

Stimulerend

Tijd van de roes (per dosis)

4 – 8

Uur (gemiddeld)
Afhankelijk van man of vrouw
en lichaamsgewicht

Kans op verslaving (bij gebruik)

10

in procenten
(gemiddeld) is afhankelijk per
persoon.

Kosten per dosis
(per consumptie)

€ 5 – € 12,50

afhankelijk van de gekozen
hoeveelheid nemen de kosten toe

Speed: Wat moet je weten? 

Speed is een opwekkende drug. Het wordt soms ook ‘pep’ genoemd. Het is een wit / gelige poeder waarvan je energie krijgt. Ook kan het voorkomen in een pil. In die poeder of pil zitten chemische stoffen met een sterk oppeppende werking. De meeste gebruikers nemen speed om niet moe te worden tijdens het uitgaan, maar het wordt ook regelmatig niet onder het uitgaan gebruikt.

Effecten

De meeste gebruikers krijgen een energie boost van speed. Ze hebben dan zin om te praten en te dansen, men voelt zich scherper en in een vrolijke stemming. Andere gebruikers worden juist rustiger van speed. Dit komt omdat speed erg lijkt op medicijnen voor ADHD.

Speed zorgt ervoor dat je minder zin hebt om te eten en te slapen. Daarnaast verbruiken mensen die speed nemen juist meer energie door het vele dansen of bewegen. Gebruikers voelen zich na gebruik vaak moe en kunnen zich moeilijk concentreren. Ook kan somberheid voorkomen.

Risico’s

Speed brengt risico’s met zich mee op korte en lange termijn. Langdurig gebruik kan leiden tot complete lichamelijke en geestelijke uitputting. Speed heeft geen lichamelijke risico’s, wel is het geestelijk een risico.

Men kan bijvoorbeeld last krijgen van: hoge bloeddruk, hoofdpijn, verhoogde lichaamstemperatuur, buikpijn, diarree, hartkloppingen, hyperventilatie, spiertrekkingen of spierkrampen, neusbloedingen.

Bij hoge dosissen kunnen bewusteloosheid, coma en levensbedreigende situaties voorkomen.

Door speed kun je ook verslaafd worden. Omdat de geestelijke afhankelijkheid snel optreedt, doordat je het gebruikt voel je je blij en vrolijk en kun je lang wakker blijven, na die tijd wordt je moe en somber. Hierdoor denken veel mensen dat als ze weer speed nemen dat ze weer een oppepper krijgen, dit is ook het geval maar dit is ook het begin van een verslaving.

De wet

Speed is een verboden harddrug. Het staat op lijst 1 van de Opiumwet als: ‘amfetamine’. Daarom is het bezit, de verkoop, de aankoop en de invoer van speed verboden. In het verkeer is het dus ook niet toegestaan. Sinds 2010 wordt er met speekseltesten op speedgebruik gecontroleerd in het verkeer.

Medisch gebruik

Een speciale vorm van speed is DEX amfetamine, dit wordt gebruikt als medicijn bij ADHD. Naar deze speciale vorm wordt veel meer onderzoek gedaan dan naar speed zelf.

Prijs

De prijs van amfetamine verschilt erg. De kwaliteit is daarentegen ook wisselend. Gemiddeld betaal je 7,30 euro per gram.