Heroïne

Verdovend

Tijd van de roes (per dosis)

4 – 6

Uur (gemiddeld)
Afhankelijk van man of vrouw
en lichaamsgewicht

Kans op verslaving (bij gebruik)

100

in procenten
(gemiddeld) is afhankelijk per
persoon.

Kosten per dosis
(per consumptie)

€ 25 – € 50

afhankelijk van de gekozen
hoeveelheid nemen de kosten toe

Heroïne: wat moet je weten

Heroïne wordt gemaakt van opium en kan gespoten gesnoven of gerookt worden. Heroïne is een heel verslavend middel.

Het wordt gemaakt van opium, een stof uit de papaverplant. Middelen die uit deze plant gemaakt worden noemen we daarom opiaten. Andere bekende opiaten zijn methadon, oxycodon en morfine.

Effecten

Heroïne heeft in het brein een effect op dopamine en het doorgeven van pijnsignalen. De gebruiker voelt zich gelukkig, ontspannen en voelt geen pijn. De effecten van heroïne beginnen snel na inname, binnen een minuut. Ze houden 4 tot 6 uur aan.

Lichamelijke effecten zijn:

 • Pijnstillend
 • Verlaagd hartslag/verminderd ademhaling
 • Versuft
 • Vernauwd pupillen
 • Verlaagd darmwerking
 • Verminderd de zin in seks.

Geestelijke effecten zijn:

 • Gebruiker voelt zich ontspannen, slaperig en dromerig.
 • De gebruiker ervaart intens geluk
 • Gevoelens van angst en verdriet verdwijnen
 • Concentratie verminderd.

Het effect van heroïne wordt niet alleen bepaald door het middel zelf, maar ook door dingen als de verwachting, ervaring met heroïne, ziektegeschiedenis, etc.) en de omgeving waarin het wordt gebruikt. De effecten kunnen dus per persoon verschillen.

Risico’s

Een gebruiker kan na het innemen van heroïne misselijk worden en braken. In sommige gevallen kan een gebruiker stikken in het eigen braaksel. Ook onderdrukt heroïne de reflex om te hoesten. Dit is een natuurlijk reflex waarmee de longen zichzelf schoon houden als er vuil of stof ingeademd wordt. Als deze reflex onderdrukt wordt, is de kans op een longontsteking groter.

Heroïne dempt ook de ademhaling. Bij een overdosis kan de ademhaling stoppen. Dat is levensgevaarlijk.

Heroïne is heel verslavend. Na 3 weken regelmatig gebruiken kan er al sprake zijn van afhankelijkheid. Ook kunnen dan bij abrupt stoppen ontwenningsverschijnselen optreden.

De wet

Heroïne staat op lijst I van de Opiumwet. Dit betekent dat het verboden is om heroïne te maken, hebben of verhandelen. Het is niet strafbaar om heroïne te gebruiken. Maar gebruikers kunnen wel te maken krijgen met maatregelen of straffen, bijvoorbeeld als ze een voorraad heroïne hebben.

Tijd van de roes (per dosis)

4 – 6

Uur (gemiddeld)
Afhankelijk van man of vrouw
en lichaamsgewicht

Kans op verslaving (bij gebruik)

10

in procenten
(gemiddeld) is afhankelijk per
persoon.

Kosten per dosis
(per consumptie)

€ 50 – 100

afhankelijk van de gekozen
hoeveelheid nemen de kosten toe

DMT (Ayahuasca): wat moet je weten

Ayahuasca is een thee uit de Amazone die bestaat uit ten minste twee bestandsdelen: bladeren van een struik die DMT bevat, en delen van een slingerplant die MAO-remmers bevat. De thee wekt sterke hallucinogene en lichamelijke effecten

DMT word gerookt of gedronken. Als dit wordt gerookt dan beginnen de effecten al binnen 1 minuut. De trip kan ongeveer een half uur duren. De gebruiker ondergaat visuele en sterke mentale ervaringen. Men ziet bewegende beelden en helder gekleurde patronen.

Wanneer mensen DMT drinken dan duurt het meestal een half uur voordat de eerste effecten beginnen. DMT werkt daarna 4-6 uur bij één dosis. Maar vaak worden er meerde dosissen genomen.

Effecten

Veel gebruikers krijgen hallucinaties van dit middel. Met de ogen gesloten kunnen er zich hele films afspelen in het hoofd van diegene die de ervaring ondergaan.

Ook kan de visuele waarneming veranderen. Je ziet dan intensere kleuren en patroonvorming. Andere psychische klachten zijn droombeelden, euforie, angst of verstoord gevoel.

Lichamelijke effecten van het gebruik van DMT zijn: hogere polsslag en bloeddruk, duizeligheid, misselijkheid, diarree, pupillen worden groter, bodyload dit is een vervelend gevoel in het lichaam.

Risico’s

Korte termijn risico’s:

 • Angst (bad trip)
 • Gedachteloop (vooral in combinatie met simulanten).
 • Trigger voor psychiatrische aandoening, zoals een psychose.
 • Serotoninesyndroom
 • Veel te hoge bloeddruk

Verder zijn er weinig korte termijn risico’s bekend van deze drug. Mogelijk zijn er ook weinig risico’s. Een dodelijke dosis DMT wordt geschat 20 tot 50 keer de effectieve dosis. Bij alcohol ligt die op ongeveer 10 keer de recreatieve dosis. Er zijn geen doden bekend na het gebruiken van DMT.

Langetermijnrisico’s

 • Schade aan de longen als het gerookt wordt.
 • Psychische problemen.

De wet

DMT en Ayahuasca staan op lijst 1 van de Opiumwet. Het middel wordt gezien als een harddrug, net als MDMA en Cocaïne.

Als je onder invloed bent van drugs of bepaalde medicijnen mag je niet deelnemen aan het verkeer. Zo ook niet bij deze drugs.