Hasj

Waarneming veranderend

Tijd van de roes (per dosis)

4 – 6

Uur (gemiddeld)
Afhankelijk van man of vrouw
en lichaamsgewicht

Kans op verslaving (bij gebruik)

40

in procenten
(gemiddeld) is afhankelijk per
persoon.

Kosten per dosis
(per consumptie)

€ 7 – € 14

afhankelijk van de gekozen
hoeveelheid nemen de kosten toe

Hasj: wat moet je weten? 

Hasj en wit komen van een vrouwelijke cannabisplant en word ook weleens cannabis of hennep genoemd. Wiet is de gedroogde bloem van de plant en hasj is de samengeperste hars van de bloem. Gebruikers roken de hasj vaak samen met tabak in een lange vloei ( joint ). Maar het kan ook puur gerookt worden bijvoorbeeld door een pijpje. Nog een andere manier is het verdampen van de hasj, waardoor er een olie vrijkomt, dit rookt men dan met een speciale vaporizer. Ook kan wiet en hasj verwerkt worden in eten, bijvoorbeeld spacecake. Het roken van hasj en wiet gebeurt in Nederland overal, op straat, coffeeshop en in huis.

Effecten

De gevoelens die hasj en wiet geven lijken heel erg op elkaar. Ze maken iemand high of stoned. Dit betekent dat de gebruiker zich meer ontspannen, rustig en sloom voelt. De spieren ontspannen zich en iemand kan een lachkick krijgen. Daarnaast kan eten lekkerder smaken en muziek beter klinken.

Naast de goede effecten kun je ook angstig worden of paniekerig. Dit gebeurt sneller als iemand al gespannen of angstig is. Bij iemand die onervaren is kan dit sneller het geval zijn. Je kunt dan in een bad trip terecht komen. Je voelt je misselijk worden en je negatieve emoties nemen de overhand.

De effecten van hasj beginnen na enkele minuten en houden 2 tot 4 uur aan. Als iemand hasj of wiet eet kunnen de effecten langer duren. Namelijk 4 tot 6 uur. Ook duurt het soms wel 1 tot 2 uur voordat gegeten wiet of hasj begint te werken.

Risico’s

Risico’s op korte termijn zijn bijvoorbeeld invloed hebben op geheugen, concentratie en het opnemen van informatie. Meestal houdt dit effect 3 – 4 uur aan. Daarnaast kun je dus een bad trip krijgen. Ook kan het zijn dat je een psychose krijgt als je hier gevoelig voor bent. Klachten na het gebruik van hasj komt ook veel voor.

Risico’s op lange termijn zijn: schade aan de luchtwegen door het vele roken. Bij het verbranden van hasj en wiet komt koolmonoxide en teer vrij. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten en voor je longen. Daarnaast kun je last krijgen van je stembanden door het teer wat uit de hasj en wiet komt. Ook kun je psychische klachten krijgen en slaapproblemen. Omdat je door blowen makkelijker in slaap komt maar je niet goed uitrust.

Je persoonlijke ontwikkeling kan een achterstand opbouwen door het blowen. Ook kan geestelijke afhankelijkheid voorkomen, dan kun je niet meer zonder het middel. En natuurlijk verslaving.

De wet

Hasj en wiet staan op lijst 2 van de Opiumwet. Dit betekend dat het softdrugs zijn. Het bezit van 5 gram cannabis of minder voor eigen gebruik is weliswaar strafbaar maar leidt niet tot vervolging. Voor jongeren onder de achttien jaar is het wel verboden. Voor deze overtreding staat een werkstraf van 12 uur of een boete van 60 euro. Het bezit van 5 tot 30 gram is wel een overtreding en daarop staat een boete van 75 euro. De drugs worden dan ook in beslag genomen. Het telen van vijf planten zonder technische hulpmiddelen word niet vervolgd. Bij meer dan vijf planten wordt er uitgegaan van beroeps/bedrijfsmatige teelt. Daarvoor staat een maximale celstraf van 3 jaar en een boete van maximaal 81.000 euro.

Voor de coffeeshops gelden de volgende regels:

Er mag niet meer dan 5 gram softdrugs per dag per persoon worden verkocht.

Verkoop van harddrugs is verboden.

Minderjarigen mogen niet binnen komen en er mag geen drugs aan verkocht worden.

Geen alcohol schenken in de coffeeshop.

Geen reclame maken voor drugs.

Geen overlast voor de omgeving veroorzaken.

De handelsvoorraad mag niet meer dan 500 gram zijn.

Registratie voor leden maximaal 2000 per coffeeshop.

Alleen ingezetenen van Nederland die 18 jaar of ouder zijn kunnen lid worden.

Coffeeshops moeten minimaal 350 meter van scholen zijn gevestigd.

Cannabis met een THC gehalte van 15% of meer komt op de lijst van harddrugs.

Verkeer

Mensen die onder invloed van cannabis rijden hebben twee maal zoveel kans om een verkeersongeluk te krijgen. Rijden onder invloed van cannabis is dan ook volgens de wet verboden en strafbaar.

Prijs

Buitenlandse hasj kun je per gram kopen voor 9,97 euro.

Neder hasj kun je kopen voor 13,64 per gram. Dit waren de prijzen in 2019.