Paddo’s

Waarneming veranderend

Tijd van de roes (per dosis)

3 – 7

Uur (gemiddeld)
Afhankelijk van man of vrouw
en lichaamsgewicht

Kans op verslaving (bij gebruik)

15

in procenten
(gemiddeld) is afhankelijk per
persoon.

Kosten per dosis
(per consumptie)

€ 40

afhankelijk van de gekozen
hoeveelheid nemen de kosten toe

Paddo’s en truffels: wat moet je weten

Paddo’s en truffels zijn onderdelen van schimmels waarin de stof psilocybine of psilocine in zit. Die stof wekt bij mensen een trip op. Ze ervaren de werkelijkheid op een andere manier.

Paddo’s worden al duizenden jaren over de hele wereld gebruikt in verschillende culturen. Toch worden truffels in Nederland door maar weinig mensen gebruikt. De tripmiddelen worden het liefst in de natuur genomen of in een rustige, vertrouwde omgeving. Paddo’s worden meestal los gegeten. Maar je kunt er ook thee van zetten. Gebruikers kunnen kleuren anders zien en veel feller en ze beleven gevoelens intenser.

Effecten

Paddo’s verschillen onderling in sterkte. Ook kunnen gedroogde paddenstoelen sterker zijn dan verse. De effecten van paddo’s zijn daarnaast sterk afhankelijk van persoonlijke factoren, zoals hoe je je lichamelijk en geestelijk voelt en de omgeving waarin wordt gebruikt.

De effecten beginnen 20-60 minuten na inname. Paddo’s of truffels werken ongeveer 3-4 uur. Na deze tijd is een gebruiker nog niet nuchter. Iemand kan dan bijvoorbeeld nog niet veilig autorijden. De effecten komen soms in ‘golven’ en nemen geleidelijk weer af.

De geestelijke effecten van paddo’s zijn: Gevoelig voor zintuiglijke indrukken en prikkels, verandering in zintuigelijke waarneming, afwisselende emoties, ontspannen gevoel, gedachtesprongen, terugkerende gedachten.

De lichamelijke effecten van paddo’s zijn: ontspannen spieren, rillingen, hoofdpijn, misselijkheid, dorst, verwijde pupillen, zweten, duizeligheid, lichte stijging hartslag, verhoogde bloeddruk, tranen.

Risico’s

Paddo’s zijn moeilijk te doseren, omdat de sterkte verschilt. Er is dus een kans dat de effecten onvoorspelbaar zijn en heftiger dan verwacht.

Op korte termijn kunnen de risico’s zijn: het eten van de verkeerde paddenstoelen. Er zijn namelijk ook veel giftige paddenstoelen die lijken op paddo’s. Een bad trip veroorzaken, je voelt dan nare hallucinaties.

Andere korte termijn risico’s

  • Misselijkheid
  • ‘Vast zitten’ in negatieve gedachten
  • Achterdocht, het gevoel dat je achtervolgd wordt of dat er over je gepraat wordt.
  • Acute psychose: uitlokken van wanen, hallucinaties en angst. Een acute drugspsychose zal in de meeste gevallen verdwijnen als het middel niet meer in het lichaam aanwezig is.
  • Flashbacks: Onderdelen van de trip worden opnieuw beleefd in de periode na gebruik, zonder het middel te hebben gebruikt.
  • Minder goed kunnen oordelen, bijvoorbeeld in het verkeer

Lange termijn risico’s:

Een kans op verslaving is zeer klein. Als je hebt gebruikt en je gebruikt het binnen een paar dagen weer is het effect zeer klein. Wel kunnen er psychoses ontstaan en kunnen deze verergeren of aanhouden.

De wet

Paddo’s staan op lijst II van de Opiumwet en zijn dus volgens de wet een softdrug. Het gaat om zowel gedroogde (sinds 2002) als verse (sinds 2008) paddenstoelen met psilocybine of psilocine. Ook in bijna alle andere landen zijn ‘magic mushrooms’ illegaal. Bakjes waarmee je psychedelische paddenstoelen kunt kweken zijn nog wel legaal te koop in Nederland. Zodra de paddenstoelen boven de grond komen zijn deze wel illegaal.

Truffels met psilocybine of psilocine staan niet in de Opiumwet genoemd. Truffels zijn daarom legaal te koop in smartshops.