Crystal Meth (Methamfetamine)

Stimulerend

Tijd van de roes (per dosis)

8 – 12

Uur (gemiddeld)
Afhankelijk van man of vrouw
en lichaamsgewicht

Kans op verslaving (bij gebruik)

75

in procenten
(gemiddeld) is afhankelijk per
persoon.

Kosten per dosis
(per consumptie)

€ 50 – € 150

Afhankelijk van de gekozen
hoeveelheid nemen de kosten toe

Crystal meth (methamfetamine) wat moet je weten: Crystal meth is een drug die meestal wordt verkocht als kristallen of poeder. Crystal meth wordt ook wel ‘Tina’ of ‘Ice’ genoemd. Het gebruik van crystal meth is risicovol, het kan zeer verslavend werken en zorgt voor schade aan de hersenen. Deze drug lijkt sterk op speed. Alleen werkt crystal meth langer en zijn de effecten sterker.

De drug kan voorkomen in een pil, poeder of een kristal. De drug kan gemaakt worden met alledaagse huishoudelijke middelen. Zoals anti vriesmiddel en batterijen en enkele andere middelen die je gewoon in huis hebt staan.

De kristalvormige drugs kun je spuiten, snuiven of roken en is vrij gemakkelijk zelf te maken. Eenmaal gebruikt heeft crystal meth een langdurige roes met veel energie, euforie en zelfvertrouwen. Ook zorgt crystal meth voor een verhoogd libido.

Effecten

De meeste gebruikers van crystal meth voelen zich heel energiek, zelfverzekerd en wakker. Ze hebben geen honger en voelen geen vermoeidheid. Ook kan de gebruiker zich heel blij voelen, veel willen praten en aan activiteiten willen deelnemen. Als iemand crystal meth heeft geslikt werkt het 8 tot 12 uur lang.

Zodra de drug echter is uitgewerkt zorgt het direct voor depressieve gevoelens. De euforie verdwijnt waardoor je direct naar een nieuwe dosis zult verlangen. Vandaar dat de drug ook zo verslavend is.

Risico’s

Crystal meth kan voor ernstige schade aan de hersenen zorgen. Deze schade lijkt erger te zijn wanneer crystal meth met andere middelen wordt gebruikt of wanneer de gebruiker in een warme omgeving gebruikt. Gebruikers kunnen ook overlijden door de drug, dit gebeurt vaak bij overdosis.

Andere risico’s zijn: verslaving, problemen met het hart/bloeddruk, verhoogde lichaamstemperatuur, angst/wantrouwende gedachten, verhoogde kans op ziekte Parkinson, angst/somberheid, rusteloosheid en slaapproblemen, hoofdpijn, psychoses en spierspanning.

Als je crystal meth voor een langere tijd gebruikt heeft het een verwoestende werking op het menselijk lichaam. Online zijn er erg veel foto’s te vinden van mensen voor, tijdens en na de verslaving. Waar de mensen vooraf vaak een gezonde tint hebben inclusief een gezond gewicht, daar is te zien dat ze tijdens de verslaving een huis vol zweren en ontstekingen hebben en ernstige tandbederf en een ingevallen gezicht.

Crystal meth in Nederland

In Nederland wordt de drug steeds populairder. Niet zozeer het gebruik van de harddrug maar met name op het gebied van productie. Nederland valt binnen de top van Europa als het gaat om de productie van Crystal meth. Het gebruik neemt gelukkig niet toe.

De wet

Crystal meth is illegaal. Het staat op lijst 1 van de Opiumwet en het is een harddrug. Alle middelen die op lijst 1 staan zijn verboden om te bezitten, te maken, te gebruiken, te verhandelen of te vervoeren. Daarnaast is de drug dus ook verboden in het verkeer.

De prijs

Crystal meth is relatief duur voor een drug. Per gram betaal je tussen de 50 en 150 euro. Dit is veel duurder dan andere drugs met een stimulerende werking.