Poppers

Verdovend

Tijd van de roes (per dosis)

1 – 2

Minuten (gemiddeld)
Afhankelijk van man of vrouw
en lichaamsgewicht

Kans op verslaving (bij gebruik)

15

in procenten
(gemiddeld) is afhankelijk per
persoon.

Kosten per dosis
(per consumptie)

€ 5 – € 15

afhankelijk van de gekozen
hoeveelheid nemen de kosten toe

Poppers: Wat moet je weten? 

Poppers zijn kleine flesjes waarin een heldere vloeistof zit met een sterke geur. De vloeistof bestaat uit één of meerdere vluchtige ( snel verdampende ) nitrietverbindingen. Poppers zijn vluchtige vloeistoffen die een korte roes geven en de seksuele ervaring intenser maken. Poppers worden direct uit het flesje opgesnoven via de neus. Het effect is dan vrijwel meteen merkbaar en houdt drie tot vijf minuten aan.

Effecten

Poppers hebben psychische en lichamelijke effecten. Een paar van de psychische effecten zijn: kortstondig gelukzalig gevoel, seksueel opgewonden, seksuele beleving versterkt, ontspannen. Daarnaast hebben ze dus ook lichamelijke effecten, deze effecten zijn wel iets minder prettig.

Verwijding bloedvaten, daling bloeddruk, warm gevoel stijgt naar je hoofd, verhoogde hartslag, hartkloppingen, slap/duizelig waardoor je kunt flauwvallen, verslapping spieren, verslapping kringspier ( reden waarom Poppers in sommige homokringen tijdens de seks worden gebruikt), verlies van erectie, bonkende hoofdpijn, misselijkheid.

Risico’s

De combinatie van Poppers en viagra kan leiden tot verlaging van de bloeddruk, bewusteloosheid en schade aan de organen. De vloeistoffen in de Poppers zijn licht ontvlambaar en irriteren de huis en slijmvliezen bij direct contact. Bij vaak en veel gebruik kunnen er gezichtsstoornissen ontstaan, doordat de druk achter de oogbol verhoogd wordt. Bij veelvuldig gebruikt loopt men risico op bloedarmoede of ze worden geestelijk afhankelijk van poppers.

Poppers wennen erg snel, je hebt dan steeds meer nodig om het effect te merken. Daarnaast geeft Poppers echter geen ontwenningsverschijnselen.

De wet

Poppers waren tot augustus 2001 verkrijgbaar in onder andere smartshops en seksshops ( illegaal).

Het was ook toen een niet geregistreerd geneesmiddel. In 2001 is aan smart en seks shops duidelijk gemaakt dat vrije verkoop niet langer is toegestaan. Tot 2016 vielen Poppers nog wel onder de geneesmiddelenwet. Nu vallen de meeste van deze middelen onder de warenwet, dus ligt het nu aan de ingrediënten die er in zitten. In de praktijk worden Poppers nog steeds ‘onder de toonbank’ verkocht.

Verkeer

Deelname aan het verkeer onder invloed van Poppers is zeer gevaarlijk. Onder invloed van Poppers heb je niet voldoende controle over je lichaam om een voertuig te besturen. Je reactievermogen en je concentratie zijn veel slechter.

Prijs

Een flesje van 10 ml kost tussen de 5 en 15 euro. Dit komt uit een bron van 2017.