GHB

Verdovend

Tijd van de roes (per dosis)

3

Uur (gemiddeld)
Afhankelijk van man of vrouw
en lichaamsgewicht

Kans op verslaving (bij gebruik)

100

in procenten
(gemiddeld) is afhankelijk per
persoon.

Kosten per dosis
(per consumptie)

€ 4

afhankelijk van de gekozen
hoeveelheid nemen de kosten toe

GHB: wat moet je weten.

GHB ook wel Gamma-hydroxyboterzuur genoemd, is een zeer verslavende drug. Het is een kleur- geurloze vloeistof met een zoutige smaak. De drugs wordt vaak in een plastic buisje bewaard, waarna het daarna puur gedronken wordt, of word gemixt met drank. Ook kan het in poedervorm en / of capsules voorkomen.

De belangrijkste stof van GHB is GHL ( gamma-butyrolacton ) dit wordt doorgaans gebruikt als een agressief schoonmaakmiddel. Het wordt vermengd met natronloog, dit wordt normaal als ontstoppingsmiddel gebruikt. De verhouding tussen deze twee stoffen is erg belangrijk, een verkeerde verhouding kan fataal worden.

Vroeger werd het middel als narcose bij operaties gebruikt. Maar vanwege de gevaarlijke bijwerkingen is dit nu niet meer het geval.

De effecten van GHB

De effecten van GHB worden niet alleen door het middel bepaald, ook door de gebruiker en de omgeving waarin diegene het gebruikt. Het effect is ook afhankelijk van de dosis die genomen is.

Het gewenste effect van GHB is rustig, zin in contacten, spanningen en remmingen nemen af en sterkere gevoelens. Ongewenste effecten of bijwerkingen zijn: trillen, gevoel van slapte in de spieren, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, verward, bewusteloosheid. Lichamelijke effecten van GHB zijn verlaagde hartslag en ademhaling en algemene verdoving.

De duur van GHB is ongeveer 3 uur. De werking begint na 5 tot 30 minuten na inname.  ;

Risico’s

De kans op een overdosis bij GHB is vrij groot, omdat de kleine verschillen in hoeveelheid grote effecten kunnen hebben. De gevolgen kunnen zeer onaangenaam zijn en leiden tot een diepe slaap, ademhalingsproblemen, bewusteloosheid, coma en soms de dood. Als de samenstelling van de GHB niet goed is kan dit leiden tot irritatie of beschadiging gepaard met blaren op de slokdarm, huid en mond.

Op langere termijn kan er schade aan de hersenen ontstaan en kan er een geheugenverlies ontstaan. GHB is een geestelijke verslaving en er kunnen hierdoor heftige ontwenningsverschijnselen ontstaan.

De wet

GHB staat op lijst 1 van de Opiumwet, dit betekent dat de productie, bezit en handel strafbaar zijn. Daarnaast zijn de voorbereidingshandelingen voor de productie van GHB ook strafbaar. GHB mag alleen voor bepaalde aandoeningen op doktersrecept, onder medisch toezicht gebruikt worden.

Verkeer

GHB mag niet gebruikt worden in het verkeer. Het geeft een verdovend effect waardoor bestuurders eerder fouten maken. Daarnaast is GHB een middel waardoor je makkelijk bewusteloos raakt, dit kan enorm gevaarlijk zijn achter het stuur.

Prijs

De gemiddelde prijs van GHB is 4 euro per vijf ml.