LSD

Waarneming veranderend

Tijd van de roes (per dosis)

6 – 12

Uur (gemiddeld)
Afhankelijk van man of vrouw
en lichaamsgewicht

Kans op verslaving (bij gebruik)

10

in procenten
(gemiddeld) is afhankelijk per
persoon.

Kosten per dosis
(per consumptie)

€ 8

afhankelijk van de gekozen
hoeveelheid nemen de kosten toe

LSD: wat moet je weten

LSD is een tripmiddel dat meestal wordt verkocht op kleine stukjes papier. Soms wordt een vloeistof met LSD op een suikerklontje gedruppeld.

Van LSD ga je de werkelijkheid anders zien. Voorwerpen die stilstaan lijken te bewegen en kleuren zien er feller uit. Dit wordt een trip genoemd.

Na een halfuur tot een uur begint de LSD te werken. De sterkste pieken vinden plaats van 2 tot 6 uur na inname. Na 10-14 uur is de LSD grotendeels uitgewerkt.

Effecten

Iemand die LSD heeft genomen beleeft geluiden, kleuren en gevoelens intenser. Iemand voelt zich vaak meer verbonden met de natuur. Tijdens een trip verliezen mensen vaak hun gevoel voor tijd.

Mensen die aan het trippen zijn kunnen verward overkomen. Soms hebben ze ideeën die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Ze denken bijvoorbeeld dat ze zijn gesmolten of dat iemand hun achtervolgt.

Risico’s

Op korte termijn zijn de risico’s: bad trip, vast zitten in negatieve gedachten, achterdochtig, acute psychose, misselijkheid, minder goed oordelen bijvoorbeeld in het verkeer en spierkrampen.

Op lange termijn zijn de risico’s groter. Je hebt bij het gebruik van LSD een kleine kans op een verslaving. Wel is er een grote kans dat je gevoeliger bent voor psychoses. Ook de kans op hallucinogeen is groot. Dit betekend dat mensen in een visuele verstoring blijven en zich niet meer goed kunnen concentreren.

De wet

LSD is verboden en staat op lijst 1 van de Opiumwet. Dat wil zeggen dat LSD een harddrug is. Harddrugs hebben volgens de wet een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid. Ze zijn daarom verboden om te bezitten, bewerken of te vervoeren.

Een zegel LSD kost ongeveer 4 tot 8 euro.